SERVIE - BELGRADO

Rondreis SERVIE met prive gids

In afstand ligt de Servische republiek dichter bij ons dan pakweg Zuid-Spanje of Griekenland, maar in de geesten van de meeste reizigers is de afstand nog veel groter.
Als kruispunt op de Balkan, heeft Servië doorheen de geschiedenis een beschaving voortgebracht die het resultaat is van drie grote Europese culturen: de Latijnse, de Slavische en de Ottomaanse. 
22 verschillende nationaliteiten en negen godsdiensten creëerden een land met een enorme rijke folklore, architectuur, kunst en gastronomie. 
Opvolger van het vroegere Joegoslavië, heeft het kleine Servië, in grootte vergelijkbaar met Portugal of Oostenrijk, een verscheiden natuur, en strekt het land zich uit van de vruchtbare Pannonische vlakte van de Vojdovina, via de bijna 300 km lange Donau-vallei tot de bergmassieven van het zuiden. 
Van zijn rijke en lange geschiedenis getuigen de prehistorische vindplaatsen, goed bewaarde Romeinse tempels en steden, middeleeuwse Servische en Ottomaanse burchten, kerken en moskeeën, de vele machtige, rijk gedecoreerde orthodoxe kloosters, tot op heden dragers en bewaarders van de Servische cultuur en de Habsburgse fin de siècle-architectuur in de steden. 

Langzamerhand keert het land, na gedurende een lange periode geïsoleerd geweest, terug in de schoot van de Europese naties en het hoopt binnen afzienbare tijd lid te worden van de Europese Unie. 
Hoog tijd dus om de omweg te maken !

Algemene informatie

 

Servië ligt in het Zuidoosten van Europa en heeft een oppervlak van 77.475 km2. Het land heeft nog geen 7,5 miljoen inwoners en daarmee is het dunbevolkt. De hoofdstad van Servië is Belgrado, wat in het midden van het land te vinden is. Een groot deel van de bevolking van Servië woont in Belgrado, meer dan 1 miljoen. Dit is een van de dichtstbevolkte steden, want in de rest van het land heb je zeeën van ruimte. Er wonen namelijk slechts 115 mensen op 1 km2. Servië wordt omringd door 8 landen: Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Macedonië, Albanië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië.

Een groot deel van Servië ligt op pannonische vlakte, een stuk land wat vroeger zee is geweest. Doordat Servië omringd wordt door 8 buurlanden heeft het geen kustlijn. De Donau is een van de belangrijkste rivieren van Servië. Deze rivier stroomt 588 km Servië heen, van de 2850 km. Er monden diverse rivieren uit in de Donau zoals Sava, Timiş en Tisa die allemaal bevaarbaar zijn. Aan de Donau ligt de grote stad Belgrado, de berg Fruŝka Gora en het kloofdal de IJzeren Poort.

Servië is weer onderverdeeld in 3 regio's. In het noorden ligt Vojvodina, in het zuiden ligt Kosovo en in het midden ligt Centraal-Servië. Kosovo wordt ook wel gezien als een afhankelijk deel. Vroeger hoorde Servië nog bij Montenegro en Kosovo, maar later zijn deze 3 landen uit elkaar gegaan. Wanneer zij nog bij elkaar hadden gehoord, had Servië een inwonersaantal van bijna 10 miljoen gehad.

beschikbaar

niet beschikbaar

 

Facilities

PRIJZEN PER KAMER/NACHT: VANAF €