LOGO COCONUT KLEIN

15-daagse Nederlandstalige rondreis door Iran langs de schatten van Perzië

DAG 1 tot 15

Dag 1 – 2 - Teheran
Vandaag vertrekt u vanaf Brussel naar Teheran. Na ontvangst in Teheran volgt de transfer naar uw hotel. Overnachting in Teheran.


Dag 2 – Teheran
Teheran is een moderne metropool, een verrassende miljoenenstad met tal van prachtige paleizen en musea. Teheran werd officieel 1.100 voor Christus benoemd tot stad, maar archeologische opgravingen bewijzen dat de stad al rond 3.000 v. Chr bestond. Sinds 1.788 is Teheran de hoofdstad van Iran. Het Golestan Paleis laat ons kennis maken met de voormalige residentie van de verschillende dynastieën die Perzië gekend heeft. De laatste kroning die hier plaats vond was die van Mohammed Reza Pahlavi in 1.941. Het paleis omvat een prachtig ensemble van diverse vertrekken waarvan de Spiegelzaal tot de verbeelding spreekt. De binnentuin van het paleis is een oase van rust. Het paleiscomplex bestaat uit een immense oppervlakte met 18 prachtige historische zalen, hallen en bijgebouwen. De sjahs uit de Qajar periode vestigden hier hun zomerverblijven. Verder naar het Archeologisch Museum waar de geschiedenis verteld wordt aan de hand van artefacten uit de oudheid. Een goede introductie op hetgeen we gaan zien in Iran. Een wandeling door de bazaar van Teheran geeft een goed beeld van het dagelijkse leven van de Iraniër. Proef de lokale seizoensproducten!  
Na de lunch bezoeken we het Museum van Kroonjuwelen waar we een indrukwekkende collectie van kronen, juwelen, briljanten en de Pauwentroon zien. Het meest uit het oogspringende is de grootste roze diamant ter wereld, de Darya- e-Noor (Zee van licht). Overnachting in Teheran. 


Dag 3 – Teheran – Shiraz
In het chique noorden van Teheran ligt het Niavaran paleizencomplex. We bezoeken hier o.a. het Witte Paleis, de laatste residentie van de Sjah en zijn vrouw Farah Diba. We zien hoe de Koninklijke familie hun paleis met een opvallend westerse inrichting ten tijde van de revolutie heeft achtergelaten. Zo ziet u de diverse vertrekken, kledingstukken en servies, allen nog intact. Verder naar het Sa’dabad paleis, dat gebouwd is tijdens de Pahlavi dynastie. Hier bracht Mohammed Reza Pahlavi zijn jeugd door. Na de lunch verder naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Shiraz, de stad van de dichters. Overnachting in Shiraz. 


Dag 4 – Shiraz
Na het ontbijt maken we kennis met Shiraz, het centrum van de Perzische cultuur. We bezoeken de Nasir Almolk moskee, bekend door de fraaie reflecties die het gekleurde glas geeft op de Iraanse tapijten. Een wandeling door de Vakil Bazaar neemt ons mee naar de gelijknamige moskee waar we kennis maken met de majestueuze architectuur. Verder zien we het 18e eeuwse Karim Khan Paleis, gebouwd ten tijde van de Zand dynastie.  
Na de lunch bezoeken we de graftombe van de twee belangrijkste dichter van Iran, Sa’adi en Hafez. Iedere Iraniër kent Hafez en gebruikt hem als antwoord op vragen uit het dagelijkse leven. Tot op de dag van vandaag is zijn dit populaire plaatsen voor de inwoners van de stad. 
De dag sluiten we af met een ontspannen wandeling door de Eramtuin. Door haar schoonheid en het opvallende Qavamhuis met de prachtige vijver ervoor wordt de Eramtuin als een van de bekendste tuinen van Shiraz beschouwd. Overnachting in Shiraz. 


Dag 5 – Shiraz – Persepolis – Necropolis – Shiraz 
Vandaag bezoeken we Persepolis, de voormalige ceremoniële stad die ons doet herinneren aan de macht en de rijkdom van het Achaemenidische Rijk. Tot op de dag van vandaag is het niet moeilijk in te beelden dat dit complex behoorde tot de mooiste paleizen ter wereld. Het bas-reliëf en beeldhouwwerken doen ons herinneren aan het Perzische Nieuwjaar. Gezanten van maar liefst 23 verschillende volkeren zijn te onderscheiden aan hun kleding en hoofdtooien. Allen kwamen ze giften aanbieden aan de Sjah van het grootste Perzische Rijk. 
Niet ver hier vandaan ligt de Necropolis. Hoog in de rotswand zijn de grafkamers van o.a. de ooit zo machtige Darius en Xerius met bas-reliëfs gedecoreerd. Een indrukwekkend geheel.
Terug naar Shiraz.


Dag 6 – Shiraz – Kerman
Vanuit Shiraz reizen we verder naar Kerman, een woestijnstad en toegangspoort om het zuidoosten van Iran te ontdekken. De stad heeft een lemen stadshart die gecentreerd is rond de historische en zeer levendige bazaar. De groene parken in deze woestijnomgeving ontvangen hun water via het ingenieuze kanalensysteem. De stad is een smeltkroes van Perzen met de meer subcontinentale Baluchis die de regio ten oosten van Kerman domineren. Overnachting in Kerman.


Dag 7 – Kerman – Mahan – Rayen – Lut  Kerman
Vandaag maken we een uitstap naar Mahan en Rayen. In het pittoreske Mahan zien we de prinselijke tuinen, welke negen tuinen omvat. Ze illustreren de diversiteit van Perzische tuinontwerpen, ontwikkeld en aangepast aan verschillende klimatologische omstandigheden die al stammen vanuit de tijd van Cyrus de Grote. De Perzische tuin werd ontworpen om Eden en de vier zoroastrische elementen van hemel, aarde, water en planten te symboliseren. De tuinen dateren uit verschillende periodes en bevatten ook gebouwen, paviljoens en muren. Ze hebben grote invloed gehad op tuinontwerpen over de hele wereld. De vernietiging van Bam door de zware beving van 2003 heeft tot de wedergeboorte van de Arg-e Rayen geleid, een oude adobe ‘citadel’ in Rayen, een klein stadje in de luwte van de berg Hezar (4.420m). De citadel is een mengeling van meerdere stijlen en het is niet bekend uit welke tijd de citadel oorspronkelijk dateert. Na het bezoek trekken we verder de Dasht-e Lut woestijn in. De woestijn staat bekend om de overweldigende schoonheid van het woestijnlandschap  in de vorm van ‘kalouts’, unieke rotsformaties die uit de woestijn steken en het meest doen denken aan Monument Valley in de VS. De zonsondergang is hier indrukwekkend. Overnachting in Kerman.  


Dag 8 – Kerman – Meymand – Yazd
Vanuit Kerman loopt de route door de woestijn naar Yazd. Onderweg brengen we een bezoek aan het grottendorp Meymand, waarvan de geschiedenis tot 12.000 jaar teruggaat. Veel van de circa 600 inwoners leven in 1 van de 350 met de hand uitgehouwen grotwoningen. De dorre omgeving, hete zomers en koude winters maken het leven zwaar. In 2005 werd het dorp geplaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Overnachting in Yazd.


Dag 9 – Yazd
Yazd is een echte woestijn stad en het centrum van het zoroastrisme. Deze oude religie had zijn oorsprong in Perzië en werd verspreid over Centraal-Azië voordat de islam zijn intrede deed. We maken een wandeling door de oude stad van Yazd, een doolhof van smalle straatjes en oude lemen gebouwen met windtorens. Niet te missen is hier de bazaar met smalle overdekte straatjes en steegjes waar u de mogelijkheid heeft lokale lekkernijen te proeven. Interessant is het watermuseum waar we een beter inzicht krijgt in het kanaatsysteem van Iran. De voorloper van de irrigatiekanalen. Tevens bezoeken we de Jame moskee ofwel de Vrijdagmoskee met de hoogste minaretten van Iran alsook de middeleeuwse Takyeh Amir Chakhmagh moskee gelegen in het centrum van Yazd. In de middag heeft u enkele uren ter vrije besteding om deze boeiende stad verder te ontdekken. Overnachting in Yazd.


Dag 10– Yazd - Nain – Isfahan  
Aan de rand van de stad liggen de Torens der Stilte, waar de aanhangers van het zoroastrisme hun laatste rustplaats vonden. De wandeling naar boven wordt beloond met een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. Nadien bezoeken wij de nog altijd actieve vuurtempel met het eeuwig brandend vuur. Het kleine, maar informatieve museum geeft u een duidelijk beeld wat de religie inhoudt. We vervolgen onze reis door de Grote Zoutwoestijn van Iran en maken we een stop in Nain. Deze stad staat bekend om zijn moskee met een nog intact kanaatsysteem, hetgeen we zullen zien. In de middag komen we aan in Isfahan, de stad die al haar bezoekers betovert. Tijdens de rondrit zien we de middeleeuwse bruggen die de oevers van de Zayandeh met elkaar verbinden. In de avond brengen we ook een bezoek aan de mooi verlichte Si o Se pol brug, de brug van de 33 bogen. Hier komt de lokale bevolking graag samen om te genieten van de avond en de sfeer in de stad. Jonge mensen flirten in de omliggende parken volop met elkaar. Overnachting in Isfahan. 


Dag 11 – Isfahan
Isfahan is met 2,5 miljoen inwoners de op twee na grootste stad van het land en van oudsher een handelsstad met veel textielindustrie waaronder zijde en Perzische tapijten. We beginnen de dag met een bezoek aan het betoverende Meidam Emam Plein dat op loopafstand van ons hotel ligt. Het 160 bij 500 meter grote plein mag zich rekenen tot één van de grootste en mooiste pleinen ter wereld. Het plein wordt omringd door tal van bouwwerken. Voorbeelden zijn de Sheikh Lotfollah moskee, het Ali Qapo paleis en de Masjede Emam moskee. De Sheikh Lotfallah moskee liet Sjah Abbas I pas bouwen toen zijn plein al af was. 
Voor de architect was het een uitdaging om de moskee die richting Mekka gebouwd diende te worden, een passende plaats te geven op het rechthoekige plein.
Het mozaïekwerk en de echo hierbinnen zijn fenomenaal. Het Ali Qapo Paleis heeft 7 verdiepingen, maar is zo gebouwd dat het lijkt alsof het uit 5 verdiepingen bestaat. Dit is gedaan ter bescherming van de koning. Op de bovenste verdieping vinden we de kleurige troonkamer en de muziekkamer, gedecoreerd met een indrukwekkend pleisterwerk. Een kleine wandeling neemt ons mee buiten de muren van het plein waar we het Chehel Sutoon Paleis bezoeken. Het complex is gebouwd in de 17e eeuw door Sjah Abbas I en werd gebruikt bij staatsbezoeken en andere officiële aangelegenheden. Het paleis is gelegen in een Perzische tuin maar staat met name bekend om de fraaie muurschilderingen. 
Na de lunch is er vrije tijd. U kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Qeisarieh Bazaar. Overnachting in Isfahan. 


Dag 12 – Isfahan
In de Grote Vrijdagmoskee zien we de evolutie van de islamitische architectuur door de eeuwen heen. Na het bezoek aan de moskee gaan we verder naar het Armeense gedeelte van de stad en bezoeken we de Vank kathedraal, één van de mooiste Armeense kerken ter wereld! De kathedraal staat bekend om de schitterende fresco’s die het Bijbelse verhaal en het ontstaan van het Armeense christendom weergeven. Binnen het complex bevindt zich tevens het Armeense museum met een fraaie collectie manuscripten, schilderijen, kledingstukken en documenten over de Armeense genocide. Na de lunch kunt u Isfahan vrij verkennen.  Een suggestie is een bezoek aan het interessante muziekmuseum dat recentelijk geopend is en u laat kennis maken met de diversiteit binnen de Iraanse muziekinstrumenten. Overnachting in Isfahan. 


Dag 13 – Isfahan – Abyaneh – Kashan 
Vandaag laten we de stad achter ons en brengen een bezoek aan het dorp van Abyaneh, vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het dorp is gelegen in de woestijn, aan de voet van de berg Karkas. Geniet van de sereniteit van dit schilderachtige dorp met zijn karakteristieke laantjes en bewoners die spreken, leven en zich kleden in traditionele Perzische stijl. We reizen verder naar Kashan waar we typische Tabatbaiha en Borojerdiha huizen zullen bewonderen. Deze huizen werden gebouwd door rijke handelslui om zo indruk te maken op hun buitenlandse kopers en zijn gedecoreerd met uit steen gehouwen verfijnde motieven en spiegelwerk. We bekijken tevens één van de drie mooiste tuinen van Iran, de Fin tuin die in de Thora beschreven staat. De tuin is in de Iraanse cultuur de aardse versie van het Paradijs. Overnachting in Kashan. 


Dag 14 – Kashan – Qom – Teheran    
Onderweg naar Teheran passeren we Qom, één van de meest religieuze steden van Iran. In deze heilige stad is het mausoleum van Fatima, dochter van de zevende imam en zuster van Imam Reza. De sierlijke minaretten en de gouden koepel ziet u al op afstand verrijzen boven de stad. Ons bezoek aan het mausoleum laat ons kennismaken met het religieuze leven van Iran. Tevens is dit de stad waar Khomeini jarenlang heeft gewoond, gestudeerd en islamitisch onderwijs heeft gegeven. Vervolgens rijden we verder naar Teheran. Overnachting in Teheran.  


Dag 15 – Teheran
Vandaag is de laatste dag van uw indrukwekkende reis in Iran en vliegt u weer naar uw thuisland.
 

Basisprijs : va 2.265 euro
 

 

Bijzonderheden:
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen 
• Minimaal aantal deelnemers: 10 - Max: 20

Inclusief:
• Retourvlucht per lijndienst vanaf Brussel met Turkish Airlines of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij. 
• Binnenlandse vlucht van Teheran naar Shiraz
• Nederlandssprekende reisbegeleiding & Engelssprekende lokale gids
• Overnachtingen in comfortabele en zeer goede 3- en 4-sterren hotels o.b.v. logies/ontbijt
• Verzorging op basis van half-pension / lunches inbegrepen
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven 
• Luchthavenbelastingen en toeslagen

Exclusief:
• Visumverzorging Iran EUR 100 p.p.
• Entreegelden 

Bijzonderheden:
• Zakgeldindicatie € 150,- per week

 

(info SovR)